ALAP-anyagok - Naspolya Nassolda
16677
post-template-default,single,single-post,postid-16677,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-13.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

ALAP-anyagok

Nap mint nap felmerül, hogy milyen hozzávalókból dolgozunk, mit tartalmaznak tortáink, pitéink “tésztái”, krémjei; állandó kérdés, hogy mivel édesítünk. Szeretjük, hogy kérdeztek! Addig jó, amíg kérdeztek. 🙂 Most a sok-sok szóbeli válasz után le is írjuk a számunkra alapvető alapanyagokat.

Kezdjük mindazzal, ami mellett letettük a voksunkat: gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, fűszerek, nagy ritkán méz – és semmi több. Ezeknél egészségesebb összetevőket mi elképzelni sem tudunk.

„Sajtos” kel-chips

A konyhánk teljességében nélkülözi a tojást, a tejet, minden tejterméket, glutén tartalmú gabonákat, és azt talán mondanunk sem kell, hogy a húst is természetesen. Ez azt jelenti, hogy olyan konyhai hozzávalók sem jöhetnek szóba, amik nyomokban búzát, tejet vagy szóját tartalmaznak. Biztosan tudjátok, hogy számtalan olyan élelmiszer kapható, amelyeken ezek ma már fel is vannak tüntetve. A Naspolyában teljesen kizárt, hogy ilyen, előre elkészített termékeket használjunk: mi mindent saját kezűleg dolgozunk fel a friss gyümölcsöktől az aszalt gyümölcsökön át a magvakig. Nem használunk a cukrászatokban ismert krémeket, zseléket, miegymást.

Nagyon fontos, hogy nem használunk mesterséges édesítőszereket, és az is alapvetés, hogy szerintünk semmilyen mesterséges anyagnak nincs helye az ételekben, legyen az ízfokozó, szín- és állagjavító vagy tartósítószer.

Almás pite aszalt cseresznyekrémmel

A raw vegan étkezés egyik alapja a lokalitás és a szezonalitás. Ez nem jelenti azt, hogy a külföldről beszerezhető aszalt datolyát vagy fügét, vagy a nyilvánvalóan távoli helyekről érkező egzotikus fűszereket vagy teákat kizárnánk a kínálatunkból. De az biztos, hogy a Magyarországon éppen termő gyümölcsök és zöldségek kínálata határozza meg, hogy elsősorban miből készülnek az aktuális finomságaink. Kedvenc beszerzési forrásunk a szombati biopiac a MOM-nál, valamint oszágszerte több őstermelőtől szállítunk be alapanyagokat (például mandulát, mogyorót, friss gyümölcsöket).

Az egész biztosan senkinek nem újdonság, hogy milyen ízbeli különbség van a hazai és az import eper, paradicsom, paprika – és a többi – között. Az viszont számunkra is meglepő volt, hogy mennyivel ízesebbek és karakteresebbek a biotermények a többinél! A helyzet az, hogy vegyszermentes biogazdálkodásokból származó terményekből készíthetők el igazán finom módon a Naspolya nyers-vegán desszertjei. Egy biogyümölcs általában szabálytalanabb formájú, és a termési ideje is teljesen időjárásfüggő, de biztosan nem lesz vízízű, vagy ami egyre gyakrabban tapasztalható a tömegtermelésből származó zöldség-gyümölcsöknél: soha nem lesz vegyszerízű. Mi emiatt már csak biogazdálkodóktól vásárolunk őszibarackot, sárgabarackot, szilvát, dinnyét, cukkinit, paradicsomot, salátát, és még sorolhatnánk. Gyertek el, és élőben, tányérokon is megmutatjuk nektek, mit hoztunk ki az adott időszak finomságaiból!

Réka & Ádám

No Comments

Post A Comment