Enélkül nincsen Naspolya – Íme, a mandulatej receptje! - Naspolya Nassolda
16718
post-template-default,single,single-post,postid-16718,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Enélkül nincsen Naspolya – Íme, a mandulatej receptje!

Alap, nélkülözhetetlen, megunhatatlan. Talán furcsának tűnhet, hogy nem valamelyik slágertortánkat tartjuk a Naspolya egyik jelképének, hanem ezt az egyszerű(nek tűnő) italt. Azon drága vendégeink, akik üres csatos üveggel jönnek érte, és viszik haza magukkal, jól tudják, miért!

A mandulatej készítése amennyire egyszerűnek tűnik, olyan könnyű elrontani. Annak ellenére, hogy a mandulán kívül csupán víz kell hozzá. Kicsit türelemjáték, hiszen pikk-pakk el sem készíthető, előzetesen áztatást igényel, a mandula összeturmixolását pedig nem lehet nagyvonulúan, “rusztikusan” darabosra hagyni. A turmixgépünk kapacitásától függően több – vagy jóval több – időt vehet igénybe a folyékony állag elérése, mint amennyihez mondjuk a gyümölcsök mixelésekor hozzá vagyunk szokva, hiszen a magok nem adják olyan könnyen mag-ukat. 🙂

Hozzávalók:

  • ¾-1 bögre mandula
  • 1 liter (lehetőleg) tisztított víz
  • szűrőtextil

Ötlet:

A mandulatejkészítéssel duplán jól járunk: kapunk egy enzimaktivált, tehát szuperegészséges és nagyon finom növényi tejet, amelyet számos módon hasznosíthatunk a konyhánkban, illetve az átnyomokodás után “mandulazacc” is keletkezik, amelyet napon, aszalóban vagy sütőben kiszárítva, majd ledarálva megkapjuk saját házi készítésű mandulalisztünket is!

Elkészítés:

A mandulát legalább 24 órára áztassuk be, ez idő alatt 2-3 alkalommal cseréljük rajta a vizet. A 24 óra elteltével az áztatás hatására a mandulánk úgynevezett enzimaktív, könnyen emészhető, “élő” alapanyaggá válik, mivel ez idő alatt a mandula csírázásnak indul. A mandulát ezután 1 liter vízzel turmixoljuk össze gondosan.

Ha készen van a turmix, szűrjük át egy sűrű szövésű anyagon (pl. függönyanyag), alaposan kinyomkodva a levet belőle. Fehér színű, nem átlátszó magtejet kell kapnunk, amelyet már csak azért is szívesen hívunk tejnek, mert – például a zabtejjel ellentétben – tényleg tejszerűen fehér. Mi nagyon szeretjük a látványát is.

Egy jól sikerült házi mandulatej telt ízű, aromás, szinte laktató! Össze sem hasonlítható a bolti, dobozos mandulatejekkel. És itt hadd jegyezzük meg, hogy az – adalékanyagmentes, lehetőleg ízesítetlen – bolti mandulatejeket sem szeretnénk negatív színben feltüntetni, nagyon is jól jönnek olykor, ezzel pusztán a friss, házilag készített mandulatejet minőségét szerettük volna a helyére tenni. 🙂

Ha felmerül kérdésetek a készítés kapcsán, ha valahol elakadtatok, kérdezzetek!

Réka & Ádám

Legutóbbi bejegyzések

1Comment
  • Birkás Orsolya
    Posted at 17:45h, 06 március Válasz

    Sziasztok, A manulát héj nélül turmixoljátok? 🙂
    Köszi!

Post A Comment