Barion Pixel

Konyhánk nagyágyúi

Ágyú egy vegán konyhában?! Bizony, ha aszalásról és mixelésről van szó, nem viccelünk!

Konyhánk nagyágyúi alatt ezúttal nem a mandulára, hajdinára vagy más földi jókra céloztunk. Míg egy hagyományos cukrászdában a színfalak mögött egymást érik a profi berendezések, a kelesztő- és dagasztógépek és a sütők, addig egy nyersvegán hely sokkal szolidabb gépparkkal bír. Egyik alapelvünk éppen a természetességre való törekvés, hogy a feldolgozás során a lehető legkisebb “kár” érje a vitaminokban és tápanyagokban értékes hozzávalókat.

Persze mi is a 21. században élünk, még ha nem is sütünk-főzünk, kelesztünk, dagasztunk, nekünk is van néhány olyan gépünk, amik nélkül nem tudnánk kiegyensúlyozottan, egész évben kínálni a finomságainkat. Két konyhai berendezés következik, amelyek nélkül nem lenne Naspolya a Naspolya!

Ágyú egy vegán konyhában?! Bizony, ha aszalásról és mixelésről van szó, nem viccelünk!

Fotók: pinterest 

Folyamatos zümmögésben: az aszaló

Az aszalóval rögtön alá tudjuk támasztani az előbbi állításunkat. Nélküle is létezhet nyersvegán konyha, hiszen a napon szárításnál szebb, jobb és természetesebb aszalási mód nem létezik. Azonban mi itt, a Kárpát-medencében nem támaszkodhatunk csak a napfényes időszakokra, ha egész évben, folyamatosan aszalványokat akarunk kínálni nagyobb mennyiségeben.
Aszalógépünk ritkán pihen, tíz emeleten sorakoznak egymás felett az aszalótálcák. A leveles kelből itt készül kelchips, a csíráztatott hajdinából itt lesz ropogós granola- és süteményalap. Az aszalás nem hipp-hopp történik, sokszor egész éjszakákra bekapcsolva marad a gép. Ez egy fantasztikus alapanyagkímélő tartósítási eljárás: a zöldségek-gyümölcsök (vagy éppen álgabonák, mint a hajdina) csak vizet veszítenek, az éltető tápanyagokat, enzimeket, vitaminokat nagy mennyiségben képesek megtartani az élelmiszerek.

Vadlovak a turmixgépben

Turmixgépeink gyártója nagyon eredeti hasonlattal világít rá mixereinek óriási teljesítményére: lóerőben is megadja. A leggyengébb mixerünk is 2 lóerős, ezzel kétszer annyi, 1200-1380 wattos a teljesítménye, mint a háztartásokban dolgozó társaié (egy otthoni mixer átlagosan 600 wattos ). A legerősebb legény a konyhánkban 1500 wattos, ez 3 lóerőnek felel meg; percenként több tízezerszer fordul meg a penge a kehely alján. Ehhez a teljesítményhez nem gyenge hang is társul, ami nem csoda, hiszen a feladata kemény dió: nem csak gyümcsökből és zöldségekből, hanem akár magvakból is tökéletesen krémes állagot tudunk létrehozni vele.

Réka & Ádám

Ötlet otthonra:

Ne ijedjetek meg, több lőerős teljesítményű mixer nélkül is lehet keményebb hozzávalókat, magokat vagy például birsalmát turmixolni. Egyszerűen csak kitartónak kell lenni, és addig csinálni, amíg eltűnnek a kisebb-nagyobb darabok a mixtúrából. Egy kis előzetes áztatással vagy víz hozzáadásával pedig megkönnyíthatjük a saját dolgunkat! Persze csak nagyon óvatosan bánva a higítással, hiszen ha például nyers tortaalaphoz mixelünk aszalt gyümölcsöket és magvakat, nem szabad folyósnak lennie a kapott állagnak.

Legutóbbi bejegyzések

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.