Ahogy ígértük: itt a Rawnie receptje!

Az idei Édes Napokon Réka is előadást tartott a fesztivál színpadán – lelkesítő volt látni, hogy az eső ellenére is mennyien végighallgatták és -nézték a Rawnie készítését. Hálánkat mivel is fejezhetnénk ki jobban, minthogy megadjuk a receptjét!

Így készül a Naspolya egyik legkedveltebb süteménye, amely persze csak a nevében “sütemény”. Nincs szükség hozzá sütőre, egy turmixgépre (vagy nagyobb teljesítményű botmixerre) viszont igen. És még mandulatejünk is lesz a nyers-vegán brownie mellé!

A hozzávalókat illetően érdemes bio, más néven vegyszermentes, ökológiai termesztésből származó alapanyagokat beszerezni, de ha ez nem sikerül, természetesen még lehet tápláló és finom a Rawnie.

Így készül a Naspolya egyik legkedveltebb édessége, a nyers-vegán brownie.

Hozzávalók:

Alap:

  • 1 liter mandulatej készítése során keletkező mandulaliszt
  • 1 bögre mandula
  • 6 evőkanál (lehetőleg nyers) kakaópor
  • 3 evőkanál aprított mandula
  • 1,5 bögre datolya
  • ½ – 1 bögre tisztított víz

 

Csokiréteg:

  • 2 evőkanál olvasztott étkezési kakaóvaj
  • 2 teáskanál agavé szirup
  • 1 teáskanál (lehetőleg nyers) kakaópor

Elkészítés:

A Rawnie-hoz elsőként mandulatejet készítünk. Bizony, otthon, kézzel készült, finom mandulatejünk lesz! A Naspolya Nassolda házi mandulatejének receptjét részletesebben itt találjátok!

A tej készítése során fennmaradó mandulalisztet fogjuk a Rawnie-hoz használni. A legjobb, ha minél előbb felhasználjuk, de legkésőbb 24 órán belül.

Egy tálban kimérjük a mandulalisztet, kakaóport, az aprított és a darált mandulát. Ettől külön a datolyát a vízzel krémesre, homogénre turmixoljuk, majd a tálba kimért száraz anyagokhoz keverjük. Ezután összegyúrjuk az összes hozzávalót. Egy krémes masszát kell kapnunk, amelyet egy fóliával kibélelt, 18 cm átmérőjű tortaformába nyomkodunk, a tetejét pedig szépen elsimítjuk.

A Rawnie tetejére elkészítjük a nyers csokoládéréteget: vízgőz felett a kakaóvajat az agavé sziruppal felolvasztjuk. Hozzákeverjük a kakaóport, és homogénre keverjük. Szépen rácsorgatjuk a Rawnie tetejére úgy, hogy az egészet befedje. Díszítésként megszórhatjuk a tetejét tetszés szerint tört mandulával (vagy kakaóbabtörettel).

Megjegyzés: Ez a Rawnie recept nem egyezik meg 100%-osan a Naspolya Nassoldában kaphatóéval, két nehezen beszerezhető alapanyagot egyszerűbbre cseréltünk. Mi a Naspolyában nyers, bio perui kakaóport használunk, amelynek erőteljesebb, teltebb az íze, mint a legtöbb helyen kapható kakaópornak. Illetve mi nem aprított mandulát, hanem nyers bio kakaóbabtöretet szórunk a tetejére.

Legutóbbi bejegyzések

No Comments

Post A Comment