Barion Pixel
a naspolya nassolda 100%-ig vegán

A Naspolya Nassolda 100%-ig vegán – de mit is jelent ez a gyakorlatban?

Tavaly úgy döntöttünk, hogy teljesen vegánná alakítjuk a kínálatunkat. Így azt az egy-két desszertünket, amelyeket addig mézzel édesítettünk, jó ideje már növényi alapú édesítőkkel ízesítjük. Tehát kedves vegánok és nem vegánok, gyertek bátran, nálunk csakis növényi finomságok közül válogathattok!

De mit is jelent a vegán címke a gyakorlatban?

Nem használunk tojást: a cukrászatok legfőbb alapanyaga a liszt mellett a tojás. (A hagyományos értelemben vett lisztet sem használunk, de erről majd egy következő posztunkban!) A torták és piték kötőanyagaként remek növényi alternatívák állnak rendelkezésre. Legyen az a leturmixolt aszalt gyümölcsök vagy éppen a lenmag “ragasztóereje”, könnyen meg tudjuk oldani tojás nélkül is a desszertek készítését.

Nem használunk tejet és tejtermékeket: míg az úgynevezett ovovegetáriánusok étrendjébe a tojás is belefér, addig a laktovegetáriánusok étrendjébe a tej és a tejtermékek is. A vegán étkezési kultúrában semmilyen állati eredetű összetevő nem kap helyet, így természetesen a tej és az abból készült termékek, úgy mint a tejszín, tejföl, joghurt, kefír és túró sem vegán alapanyagok. Persze a sütemények és torták világában ugyancsak nagy szerep jut ezeknek a hozzávalóknak.

De nem kell semmi jóról lemondania sem a vegánoknak, sem a paleo diétát folytatóknak, sem a tejre vagy annak alkotóelemeire érzékeny nassolóknak sem.

Fantasztikus túró- vagy éppen joghurtszerű hozzávalót lehet készíteni kesudióból vagy éppen mandulából, egy kis utánízesítéssel. A sajt ízélményét megidézni sörélesztőpehellyel – és egy sor trükkös módon megalkotni krémeket, habos rétegeket vagy éppen bevonatot – mindennemű állati hozzávaló nélkül.

És ahogyan azzal kezdtük is, tavaly nyár óta már méz sincsen a konyhánkon – úgyhogy kedves vegánok, várunk Benneteket is!

Korábbi bejegyzések

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.