08 aug Van, aki nem forrón szereti: Kóstoltad már a cold brew-t a Naspolyában?
Amikor elkezdtük a cold brew-k kóstolását, még nem is tudatosult bennünk a párhuzam: az így elkészített kávék mintha csak a nyers vegán desszertekhez volnának kitalálva.
A cold brew, magyarul hidegáztatásos technika egy különleges, alapanyagkímélő eljárás a kávékészítésben. A világos pörkölésű (tehát amikor még nem karamellizálódtak a szénhidrátok) kávészemekből lassú kivonatolással kinyert italban más ízek oldódnak ki, mintha hagyományosan, géppel készítenénk. A cold brew-nak emiatt van egy kis “tea hangulata”:
Slow food – slow drink
Cold brew-t készíteni önmagában is egy kis szertartás. A 12 óra alatt áztatjuk a kávét, amelynek van egy olyan érdekes tulajdonsága, hogy hideg környezetben sokáig eltartható. Ez a nyers vegán konyha jellemző technikájára, a legfeljebb 42 C fokon történő aszalásra emlékeztet minket, amely szintén az egyik leginkább alapanyag-kímélő mód az élelmiszerek tartósítására: hirtelen hőkezelés helyett egy lassabb, finomabb, kíméletesebb eljárás.
Koffeininfó:
- Megközelítőleg 1 dl cold brew tartalmaz annyi koffeint, mint egy csésze espresso.
- A kisüveges (250 ml-es) kiszerelésű cold brew-nk erősségében kb. egy dupla espressónak felel meg.
- A kisüveges cold brew-nk kókusztejjel egy adag espressónak megfelelő koffeint tartalmaz.
Kérd a cold brew-t is növényi tejjel!
- A kávé ízjegyeihez illő alternatív tejjel még többet ki lehet hozni a cold brew-ból. Mi többféle növényi tejjel való összekóstolás után így választottuk ki a kókusztejet hozzá: a bio kókusztejet, akárcsak a mandulatejet, frissen készítjük a Naspolyában.
Az eljárás során a kávéban az emberi szervezetre negatív hatású, szerves savak aránya lényegesen kisebb lesz, mint a hagyományos eljárásokkal készülő kávékban, viszont a pozitív hatású savak érintetlenül maradnak.
Igaz az is ugyanakkor, hogy a cold brew technológiának megfelelően a kávé gyors lehűtése drasztikusan csökkenti a benne található gazdag illatanyagok oldódását. Mi ezt egy speciális, rövid ideig tartó, meleg vízzel történő (hot-bloom) kivonatolással igyekszünk ellensúlyozni – így az értékes aromákat is sikerül megőrizni a kávénkban.
Ahogyan a Naspolya desszertjeinek alapanyagai, úgy a kávéink is a szezonális kínálathoz igazodnak. Kávéinkat magyar specialty pörkölőből, a Casino Moccából szerezzük be: jelenleg egy Etiópiából érkező kávéból készítjük a cold brew-t. Ez a gyümölcsös (kajszibarack, bergamott) és fűszeres (citromfű) ízjegyekkel bíró kávé komplex aromái révén ideális alapanyag a hidegáztatásos eljáráshoz.
Az etiópiai Worka egy kis termelőszövetkezet, ahonnan organikus minősítésű kávé érkezik hozzánk (a Yirgachaffe típusú őshonos variánsokból). Büszkék vagyunk rá, hogy egy helyi kis minta-szövetkezet munkáját támogatjuk ezzel.
A Casino Mocca leírását idézve: “Itt kezdtek el elsőként kísérletezni úgynevezett farmszelekcióval, olyan gazdálkodók termésének szelektív feldolgozásával, akiknek a munkája később oktatható mintaként szolgálhat a többi farmer számára.” A Casino Moccával való együttműködésről később mesélünk még, de most a lényeg…
A lágy, selymes, összetett ízvilágú cold brew zavarbejtően tökéletes párja a nassolnivalóinknak. Gyere, és próbáld ki – többféle formában is kínáljuk!
Korábbi bejegyzések
Van, aki nem forrón szereti: Kóstoltad már a cold brew-t a Naspolyában?
Tavaly úgy döntöttünk, hogy teljesen vegánná alakítjuk a kínálatunkat....
08 augusztus, 2018 No commentSzülőknek csak 12 éven aluliak felügyelete mellett: a datolyagolyó receptje
Tapasztalatból mondjuk, a ragacsos datolyamassza gyúrását, formázását imádják a kicsik. Ehető gyurma? Naná, hogy nagy kedvenc! És még egészséges is. A datolyagolyó egy klasszikus nyersvegán nassolnivaló, az elkészítése ráadásul szuperegyszerű....
14 február, 2017 No commentNyers vegán gondolatok húsvétról, csokinyúlról, nassolásról
Tojás helyett datolyást! 😉 Váltsunk az ünnepekkor is egészségesre – húsvéti csomagokkal készültünk....
27 március, 2018 No commentKonyhánk nagyágyúi
Ágyú egy vegán konyhában?! Bizony, ha aszalásról és mixelésről van szó, nem viccelünk!...
13 február, 2017 No comment
Sorry, the comment form is closed at this time.