Barion Pixel

Van, aki nem forrón szereti: Kóstoltad már a cold brew-t a Naspolyában?

Amikor elkezdtük a cold brew-k kóstolását, még nem is tudatosult bennünk a párhuzam: az így elkészített kávék mintha csak a nyers vegán desszertekhez volnának kitalálva.

A cold brew, magyarul hidegáztatásos technika egy különleges, alapanyagkímélő eljárás a kávékészítésben. A világos pörkölésű (tehát amikor még nem karamellizálódtak a szénhidrátok) kávészemekből lassú kivonatolással kinyert italban más ízek oldódnak ki, mintha hagyományosan, géppel készítenénk. A cold brew-nak emiatt van egy kis “tea hangulata”:

Slow food – slow drink

Cold brew-t készíteni önmagában is egy kis szertartás. A 12 óra alatt áztatjuk a kávét, amelynek van egy olyan érdekes tulajdonsága, hogy hideg környezetben sokáig eltartható. Ez a nyers vegán konyha jellemző technikájára, a legfeljebb 42 C fokon történő aszalásra emlékeztet minket, amely szintén az egyik leginkább alapanyag-kímélő mód az élelmiszerek tartósítására: hirtelen hőkezelés helyett egy lassabb, finomabb, kíméletesebb eljárás.

cold brew

Koffeininfó:

  • Megközelítőleg 1 dl cold brew tartalmaz annyi koffeint, mint egy csésze espresso.
  • A kisüveges (250 ml-es) kiszerelésű cold brew-nk erősségében kb. egy dupla espressónak felel meg.
  • A kisüveges cold brew-nk kókusztejjel egy adag espressónak megfelelő koffeint tartalmaz.

Kérd a cold brew-t is növényi tejjel!

  • A kávé ízjegyeihez illő alternatív tejjel még többet ki lehet hozni a cold brew-ból. Mi többféle növényi tejjel való összekóstolás után így választottuk ki a kókusztejet hozzá: a bio kókusztejet, akárcsak a mandulatejet, frissen készítjük a Naspolyában.

Az eljárás során a kávéban az emberi szervezetre negatív hatású, szerves savak aránya lényegesen kisebb lesz, mint a hagyományos eljárásokkal készülő kávékban, viszont a pozitív hatású savak érintetlenül maradnak.

Igaz az is ugyanakkor, hogy a cold brew technológiának megfelelően a kávé gyors lehűtése drasztikusan csökkenti a benne található gazdag illatanyagok oldódását. Mi ezt egy speciális, rövid ideig tartó, meleg vízzel történő (hot-bloom) kivonatolással igyekszünk ellensúlyozni – így az értékes aromákat is sikerül megőrizni a kávénkban.

Ahogyan a Naspolya desszertjeinek alapanyagai, úgy a kávéink is a szezonális kínálathoz igazodnak. Kávéinkat magyar specialty pörkölőből, a Casino Moccából szerezzük be: jelenleg egy Etiópiából érkező kávéból készítjük a cold brew-t. Ez a gyümölcsös (kajszibarack, bergamott) és fűszeres (citromfű) ízjegyekkel bíró kávé komplex aromái révén ideális alapanyag a hidegáztatásos eljáráshoz.

Az etiópiai Worka egy kis termelőszövetkezet, ahonnan organikus minősítésű kávé érkezik hozzánk (a Yirgachaffe típusú őshonos variánsokból). Büszkék vagyunk rá, hogy egy helyi kis minta-szövetkezet munkáját támogatjuk ezzel.

A Casino Mocca leírását idézve: “Itt kezdtek el elsőként kísérletezni úgynevezett farmszelekcióval, olyan gazdálkodók termésének szelektív feldolgozásával, akiknek a munkája később oktatható mintaként szolgálhat a többi farmer számára.” A Casino Moccával való együttműködésről később mesélünk még, de most a lényeg…

A lágy, selymes, összetett ízvilágú cold brew zavarbejtően tökéletes párja a nassolnivalóinknak. Gyere, és próbáld ki – többféle formában is kínáljuk!

Korábbi bejegyzések

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.