06 nov A kezdetekről
Tíz éve hallottam először a nyersétkezésről, közelebbről pedig több mint négy éve ismerkedtem meg vele.
2012-ben Adorján Évi nyers-vegán workshopjára eljött velem a párom, Ádám is: mondhatjuk, hogy sorsfordítónak bizonyult ez a hétvége. Mindketten nagyon kíváncsiak lettünk erre az étrendre, azt éreztük, hogy ezt ki kell próbálnunk. Először Ádám, majd én is elolvastam Dr. Douglas N. Graham 80/10/10 könyvét, ami olyan nagy hatással volt ránk, hogy majdnem egy éven keresztül kizárólag nyers-vegán ételeket ettünk.
Tudtuk, hogy a nyers-vegán étrend egészséges, de arra nem számítottunk, hogy ilyen jót fog tenni a közérzetünkkel. Úgy éreztük, mintha kicseréltek volna minket, könnyűnek és energikusnak éreztük magunkat tőle. Bár mi nem egészségügyi okokból vágtunk bele, észrevettük, hogy a hajunk fényesebb lett, megszűnt a bőrünk szárazsága, a körmeinken a kis fehér foltok.
Egy új világ tárult fel előttünk, teljesen lecseréltük a hűtőnk tartalmát, a konyhánk polcai megteltek friss és aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, a két legfontosabb eszköz pedig a turmixgép és az aszalógép lettek a konyhában. A gyümölcsök és zöldségek új oldalát ismertük meg, a mazsolát és az aszalt datolyát magukban például sohasem szerettem, de a nyers-vegán édességekben nagyon szeretem (a Naspolyában is elsősorban ezekkel édesítünk). Mi a nyers-vegán konyha egyszerűbb változatával szimpatizálunk, nem arra törekszünk, hogy konyhai klasszikusokat készítsünk nyers-vegán módra. A reggeleinket szeretjük sűrű smoothie-kkal indítani, nyári kedvencünk például a friss bogyós gyümölcsökkel “töltött” sárgadinnye.
A nyers-vegán ételek közül mindig is a nassolnivalók voltak a kedvenceim. Egymás után próbáltam ki az édes és sós nassolnivalók receptjeit, nemsokára pedig már újakat is kitaláltam. Hihetetlenül élveztem, hogy ha ezeket a finomságokat eszi az ember, akkor nemhogy nem “bűnözik” (nem szeretem egyébként ezt a kifejezést), hanem kifejezetten jót tesz magával. Egy nyers-vegán nassolással ugyanis csupa vitamint, ásványi elemet és élő enzimet fogyasztunk el, amitől frissebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat, sehol nem volt az édességevés utáni fárasztó telítettségérzet.
Innen már sejthetitek a folytatást: úgy éreztük, hogy ezt a felfedezést másokkal is meg kell osztanunk.
Ádámmal csakhamar megszületett bennünk a Naspolya gondolata. Létre akartunk hozni egy helyet, ahol csupa ilyen finomságot kínálunk, egészséges alternatívát nyújtva a nassolásra. Táplálkozz bárhogyan is, várunk szeretettel!
Örülünk, hogy Te is itt vagy nálunk. 🙂
Réka & Ádám
Sorry, the comment form is closed at this time.