08 jan Beszéljünk raw-la!
Vicces lenne tudni a pontos számot, hogy a megnyitásunk óta hányszor hangzott el a szánkból a nyersvegán szó. Több százszor vagy inkább több ezerszer?
Leírva sokszor mégis a raw vegan kifejezést használjuk, amely persze teljesen idegenül hat egy magyar mondatban, de elkerüljük vele a nyers szót. Hogy mi gondunk a nyerssel? Két problémánk is van vele: a szó nyersessége miatt sokszor nem érezzük találónak egy-egy gondosan megalkotott, finom desszertünkre, másrészt pedig egy közkeletű tévedés okán sokaknak valamiféle nyers hús- és tojásevés ugrik be róla, amely “növényevőként” a lehető legtávolabb áll tőlünk.
A Naspolya konyhája tehát alapvetően vegán, azaz tisztán növényi eredetű táplálékokkal dolgozunk benne. A raw vegan, azaz nyersvegán pedig hőkezelésmentes ételkészítést jelent. A raw vegan táplálkozásról persze könyveket lehetne írni – ahogyan írnak is, Adorján Éva: Egészséges finomságok című könyvét például mi is előszeretettel ajánljuk vendégeink figyelmébe, meg is vásárolható nálunk, a Naspolyában . Lássuk, hogy mit is értünk közelebbről nyers étel alatt?
A nyersvegán konyha lényege, hogy az étel elkészítése során a lehető legkisebb kárt okozzuk az értékes alapanyagokban, hiszen ne felejtsük el, hogy a jó minőségű táptalajból származó, vegyszermentesen nevelt növényi táplálék maga az élet, erő, egészség! A főzéssel, sütéssel, és sokan nem gondolnák, de még a párolással is rengeteg vitamint, élő enzimet veszítenek az ételek.
A mi nassolnivalóink ezért friss, valamint aszalt zöldségekből, gyümölcsökből, valamint magvakból állnak. A magvak érdekes jelenségek abból a szempontból, hogy igen sokáig elállnak, mondhatjuk, hogy a természettől kapják a tartósításukat.
Kizárólag friss terméseket-terményeket ezen az éghajlaton gyakorlatilag lehetetlen fogyasztani, hacsak a téli hónapokban nem akarunk teljesen egyhangúan táplálkozni. Tartósítani tehát kell, hiszen a zöldségek, gyümölcsök fajtától függően csak napokig-hetekig eltarthatók, néhány kivételtől eltekintve, amelyek jól tárolva hosszabban is eltehetők a hideg hónapokra. Ilyen például az alma, többféle hagyma, a cékla.
A nyersvegán konyha kedvenc tartósítási eljárása az aszalás. Ez egy majdhogynem tökéletes alapanyagkímélő módszer, a kezelési hőmérsékletet pedig 42 Celsius fokban maximalizálták. A gyümölcsök és magvak az aszalás során elveszítik a nedvességtartalmukat – így válnak tartóssá –, miközben gyakorlatilag a teljes vitamin- és tápanyagértékük megmarad.
És hogy miért érdemes a nyersvegán táplálkozást előnyben részesíteni?
Mi személy szerint semmihez nem tudnánk hasonlítani azt a fajta pozitív energiát, amelyet a friss és aszalt gyümölcsökre, zöldségekre épülő, tisztán növényi táplálkozás ad.
A nyersvegánsággal való ismerkedésünk során nem csak az étkezésben, hanem sok más fontos dologban is nagyot változott a világlátásunk. Az életünk minden területén tudatosabbak lettünk, sokkal jobban odafigyelünk a testünk jelzéseire, és nem utolsósorban környezettudatosak lettünk.
A mi személyes történetünk úgy alakult, hogy a szigorúan nyers-vegán étrendünket körülbelül egy év után fellazítottuk, mert itthon csak igen nagy lemondásokkal tartható – különösen télen és tavasz elején nehéz – a nyerstáplálkozás. Napi egy-két étkezésünk ugyanakkor mind a mai napig teljesen nyers, nyáron pedig amikor csak tehetjük így táplálkozunk. A sűrű reggeli smoothie bowlokról, az újabban imádott növényi sajtjainkról, és a kedvenc nyersvegán rágcsáinkról a világért nem mondanánk le!
Ez egy nagy szerelem: már ötödik éve nap mint nap képesek vagyunk újra örülni annak, hogy ilyen csodálatosan egyszerű alapanyagokból, egyszerű eljárásokkal milyen különlegesen finom enni- és innivalók készíthetőek. És még szépek is! ♥
Réka & Ádám
Sorry, the comment form is closed at this time.