29 jan Enélkül nincsen Naspolya – Íme, a mandulatej receptje!
Alap, nélkülözhetetlen, megunhatatlan. Talán furcsának tűnhet, hogy nem valamelyik slágertortánkat tartjuk a Naspolya egyik jelképének, hanem ezt az egyszerű(nek tűnő) italt. Azon drága vendégeink, akik üres csatos üveggel jönnek érte, és viszik haza magukkal, jól tudják, miért!
A mandulatej készítése amennyire egyszerűnek tűnik, olyan könnyű elrontani. Annak ellenére, hogy a mandulán kívül csupán víz kell hozzá. Kicsit türelemjáték, hiszen pikk-pakk el sem készíthető, előzetesen áztatást igényel, a mandula összeturmixolását pedig nem lehet nagyvonulúan, “rusztikusan” darabosra hagyni. A turmixgépünk kapacitásától függően több – vagy jóval több – időt vehet igénybe a folyékony állag elérése, mint amennyihez mondjuk a gyümölcsök mixelésekor hozzá vagyunk szokva, hiszen a magok nem adják olyan könnyen mag-ukat. 🙂
Hozzávalók:
- ¾-1 bögre mandula
- 1 liter (lehetőleg) tisztított víz
- szűrőtextil
Ötlet:
A mandulatejkészítéssel duplán jól járunk: kapunk egy enzimaktivált, tehát szuperegészséges és nagyon finom növényi tejet, amelyet számos módon hasznosíthatunk a konyhánkban, illetve az átnyomokodás után „mandulazacc” is keletkezik, amelyet napon, aszalóban vagy sütőben kiszárítva, majd ledarálva megkapjuk saját házi készítésű mandulalisztünket is!
Elkészítés:
A mandulát legalább 24 órára áztassuk be, ez idő alatt 2-3 alkalommal cseréljük rajta a vizet. A 24 óra elteltével az áztatás hatására a mandulánk úgynevezett enzimaktív, könnyen emészhető, “élő” alapanyaggá válik, mivel ez idő alatt a mandula csírázásnak indul. A mandulát ezután 1 liter vízzel turmixoljuk össze gondosan.
Ha készen van a turmix, szűrjük át egy sűrű szövésű anyagon (pl. függönyanyag), alaposan kinyomkodva a levet belőle. Fehér színű, nem átlátszó magtejet kell kapnunk, amelyet már csak azért is szívesen hívunk tejnek, mert – például a zabtejjel ellentétben – tényleg tejszerűen fehér. Mi nagyon szeretjük a látványát is.
Egy jól sikerült házi mandulatej telt ízű, aromás, szinte laktató! Össze sem hasonlítható a bolti, dobozos mandulatejekkel. És itt hadd jegyezzük meg, hogy az – adalékanyagmentes, lehetőleg ízesítetlen – bolti mandulatejeket sem szeretnénk negatív színben feltüntetni, nagyon is jól jönnek olykor, ezzel pusztán a friss, házilag készített mandulatejet minőségét szerettük volna a helyére tenni. 🙂
Ha felmerül kérdésetek a készítés kapcsán, ha valahol elakadtatok, kérdezzetek!
Réka & Ádám
Kapcsolódó finomságok
Legutóbbi bejegyzések
Van, aki nem forrón szereti: Kóstoltad már a cold brew-t a Naspolyában?
Tavaly úgy döntöttünk, hogy teljesen vegánná alakítjuk a kínálatunkat....
Szülőknek csak 12 éven aluliak felügyelete mellett: a datolyagolyó receptje
Tapasztalatból mondjuk, a ragacsos datolyamassza gyúrását, formázását imádják a kicsik. Ehető gyurma? Naná, hogy nagy kedvenc! És még egészséges is. A datolyagolyó egy klasszikus nyersvegán nassolnivaló, az elkészítése ráadásul szuperegyszerű....
Nyers vegán gondolatok húsvétról, csokinyúlról, nassolásról
Tojás helyett datolyást! 😉 Váltsunk az ünnepekkor is egészségesre – húsvéti csomagokkal készültünk....
Sorry, the comment form is closed at this time.