Barion Pixel
tökös csokitallér

Egy igazán tökös vegán finomság: Tökös csokitallér – és egy tökéletés borválasztás

Nem találkoztunk olyannal, aki megkóstolta volna a Tökös csokitallérunkat, és ne ízlett volna neki. A Naspolya Nassolda egy igazi telitalálat édességének receptje következik – borajánlatukkal!

Ez az édesség csupa olyan erényt mutat fel, amit valljuk be, akár csak tíz évvel ezelőtt is elképzelni sem tudtunk volna. Egy csodafinom rágcsálnivaló liszt, tojás, tej és cukor nélkül? Íme. Ahhoz sem voltunk sokáig hozzászokva, hogy ízletes-érett zöldségekkel is lehet kiváló édességeket kreálni. Erre is remek példa a kétféle zöldség főszereplésével készülő tökös csokitallér.

Ne feledjük, hogy minél jobb minőségű csokoládéval, gyümölcsökkel és zöldségekkel dolgozunk, a végeredmény is annál finomabb lesz. Olyannyira, hogy a csokis tallérok falatozgatását kihívás abbahagyni… Különösen, ha ahhoz egy palack HOLDVÖLGY bor is társul.

A HOLDVÖLGY Signature 2007-et ajánljuk hozzá, ezt a gazdag illatú, mézes ízjegyekkel bíró, kiváló bort Mádról. Ízvilága egyszerre édes és buja, dinamikus savainak köszönhetően pedig egyszerre könnyed és fiatalos. Nem véletlenül lett a 2012-es Pannon Bormustra Csúcsbora.

Az összesen hatféle fűszerrel készülő tökös csokitallér ízei szinte táncot járnak minden korty Signature 2007-tel. Íme, a Naspolya Nassolda édességének receptje!

Hozzávalók

  • 1 csésze mandula

  • 1/2 csésze datolya

  • 1/2 csésze pucolt darabolt tök

  • 1/4 csésze pucolt darabolt répa

  • 1/2 csésze víz

  • 1/2 tk vanília őrlemény

  • 1/4 tk fahéj

  • szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér ízlés szerint

  • Kisebb tábla étcsokoládé fele

Elkészítés:

A datolyát érdemes az elkészítés előtt pár órára vízbe áztatni, hogy könnyebben tudj dolgozni vele!

A mandulát őröld finomra, és tedd egy tálba. A datolyát, a sütőtököt és a répát turmixold simára a vízzel (ha nem elég a ½ csésze, nyugodtan adj hozzá még, ezzel legfeljebb az aszalási idő nő meg).

Ha sim az állagaa, öntsd a mandulához és keverd homogénre, azután fűszerezd.

Az elkészült masszából evőkanál segítségével halmozz kis kupacokat tapadásmentes lapra, majd lapítsd ki őket kb. 2-3 mm vastagságúra.

Tedd az aszalóba (aszaló hiányában lásd a lenti tippünket!), majd 42 fokon hagyd aszalódni őket. Ha a felszíne kicsit már keményedett (kb. 3-4 órát vesz igénybe), akkor meg tudod fordítani a tallérokat, és levenni a tapadásmentes lapot, így kicsit gyorsabban fog tudni elkészülni.

Összesen kb. 20-24 óra alatt aszalódik meg, ez függ attól, hogy mennyi vizet használtál végül, illetve mennyire párás a levegő.

Ha kész, olvaszd fel vízgőz felett a kedvenc étcsokid, mártogasd bele a tallérokat, majd tedd a hűtőbe, hogy megszilárduljon rajtuk a csoki.

Tipp:

Aszaló hiányában sütőben a legalacsonyabb hőfokon is elkészíthető, résnyire nyitott sütőajtóval, hogy tudjon áramlani a levegő.

35-40 db tallér lesz belőle.

Kapcsolódó finomságok

Legutóbbi bejegyzések

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.