7 kérdés – 7 válasz az aszalásról!

Nyers-vegán konyha gyakorlatilag nincsen aszalványok nélkül. A téli hónapokban így tud a kínálatunk sokszínű és vitamindús maradni. Sőt, ilyenkor is rájuk támaszkodunk, amikor a friss gyümölcsök még váratnak magukra. Aszalásra fel!

Miért is aszalunk egyáltalán?

Mert az aszalás egy kiváló, rendkívül alapanyagkímélő eljárás a tartósításra. Ősi, egyszerű, nagyszerű.

Mi az aszalás lényege?

Két dolog miatt részesítjük előnyben az aszalást: egyrészről, mert egy teljesen természetes tartósítási eljárás, másrészről, mert aszalással a friss alapanyagok kiválóan meg tudják tartani a vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Az aszalás lényege, hogy víztartalmuk kivonásával tartóssá válnak az élelmiszerek. Az aszalt dolgok éppen ezért olyan kis csúnyák, hiszen a dehidratáltság miatt összeráncosodnak. Akkor csináljuk jól az aszalást, ha az ételt tartósan éri közepesen meleg hő, és 42 Celsius foknál magasabb hőnek egyáltalán nem tesszük ki. Az így kiszárított élelmiszert ereje teljében tudjuk eltárolni – minél kevesebb idő telik el a termények leszedése és az aszalás között, annál nagyobb mennyiségű éltető tápanyag marad meg bennük.

Mivel aszalunk?

Hagyományos módszer szerint napon szárítják a friss élelmiszereket. (Például mi is napon szárítva aszalt fügét vásárolunk.) Ehhez a módszerhez a Naspolya konyhájában érthető módon nem adottak a feltételek, ezért mi egy tíztálcás aszalógépet használunk. Ahogy azt meg is írtuk, ő konyhánk egyik nagyágyúja

Mit lehetséges egyáltalán aszalni?

Inkább az a kérdés, mit nem? Gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, magvakat, gombát, fűszereket, sőt halat és más húsféléket is lehetséges aszalni. Mi hallal, hússal és gabonafélékkel természetesen nem foglalkozunk, a lényeg, hogy közel sem csak gyümölcsök aszalhatók.

És hogy mi mit aszalunk a Naspolyában?

Leveles kelt a kelchipsek alapanyagaként. Hajdinacsírát a kekszek és a granolák alapanyagaként. Ebből aztán a reggeli “müzliként” kínált granoláinkat készítjük, valamint granolaszeleteket, amiket kényelmesen magunkkal is vihetünk. Jártunkban-keltünkben, ha megéhezünk, nem kell megalkudnunk valami gyorsan elérhető utcai kajával, ami vagy jó, vagy nem – ehetünk minőségit, egészségeset is!

Ha valami aszalt, az még nyers-vegánnak számít?

Hát, hogyne! A nyers-vegán étkezők legfontosabb tartósítási eljárása kétségtelenül az aszalás, hiszen a friss termények legtöbbje csak napokig, hetekig eltartható. Nincs is jobb, mint finom aszalt gyümölcsöket csemegézni egy téli napon, vagy tavasszal, amikor még nem jelentek meg a friss gyümölcsök a piacokon. Ők az elmúlt nyár emlékei. Itt bővebben írtunk a nyers-vegánságról. 

Mire kell vigyázni, ha boltban vásárolunk aszalt élelmiszert?

Ez is egy lényeges kérdés! A boltban kapható aszalványok a nagyipari élelmiszerkészítésben bevett metódus szerint az érlelést gyorsító és a tartósítást fokozó vegyszerekkel történik. Szerintünk a vegyszerek nem fincsik 😉 ezért csak olyan terméket veszünk, amelyek napon érleltek, művi segédanyagok nélkül. Figyeljünk arra is, hogy a vegyszermentességet jelző felirat még nem teljes siker: sok aszalványt jól megcukroznak a tartósításhoz. Szerintünk erre semmi szükség.

Kapcsolódó finomságok

Legutóbbi bejegyzések

No Comments

Post A Comment